Flyball

A flyball egy izgalmas kutyás csapat sport. Két csapat mérkőzik egymással, 4 kutyával kinek sikerül előbb teljesíteni a nem túl bonyolultnak tűnő pályát hiba nélkül. Aki a mérkőzésen 2 vagy 3 futamot megnyer, az szerzi meg a győzelmet.

A sport a hetvenes évek elején indult útjára Amerikából, és párhuzamosan Angliából. Olyan nagy sikert aratott, hogy több országban nagyobb rajongótábora van, mint az agilitynek.

A négy akadályból, és a labdakilövő gépből álló pálya 15 és fél méter hosszú. A kutyáknak a négy akadály teljesítése után meg kell szereznie a labdát, majd az akadályokon vissza kell juttatni a gazdához. A kutyák egymást váltják, arra törekedve, hogy a váltás hot ideje minél kevesebb legyen. A hibázó kutyáknak meg kell ismételni a feladatot. Hiba, ha a kutya nem kezeli megfelelően a gépet, nem viszi a labdát, kihagyja az akadályokat, vagy túl korán lép be a pályára, amikor még a szemből érkező kutya a pályán van. Az időmérést a gyorsulási versenyekhez hasonló lámparendszer indítja, a zöld jelzés után indulhat az első kutya. Az időmérés akkor áll le, ha mind a négy kutya teljesítette a feladatot. A két párhuzamosan felállított pályán egyszerre dolgoznak a csapatok. Az a csapat nyer, amelyik gyorsabban beérkezik. Ha valamelyik csapat kutyája átmegy a másik pályájára, akkor a futamot megszakítják, és a futamot a vétlen csapat nyeri.

A flyballra a kutyák gyorsan taníthatóak, és már az első lépéseknél izgalmas a gazda számára is.
Az egyszerűnek tűnő feladatban a gazdától magas szintű koncentrációt és figyelmet követel meg, hisz nem csak a saját kutyájára, hanem a csapat többi tagjára is figyelni kell.
A versenyek hangulata leírhatatlan, egy fantasztikus közösségépítő sport.

Kapcsolat

Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége
1194 Budapest, Hofherr Albert u. 42.
1701 Budapest, Pf. 12.
T: +36 70 457 2763, +36 70 616 3312
E: kiallitas@kennelclub.hu
Online nevezés
Online ügyintézés
Facebook oldal
Youtube csatorna

A Komárom CACIB Show hivatalos oldala

Nemzetközi kutyakiállítás. Az esemény nyilvános, melyen kép- és hangfelvétel készül.